Työttömien aktiivimalli muuttuu 1.4. – aktiivisuutta voi kerryttää myös liiton palveluihin osallistumalla
Huhtikuun 2019 alusta alkaen kunnan, kuntayhtymän, Työttömien Keskusjärjestö ry:n tai sen jäsenyhdistyksen tai julkista rahoitusta saavan rekisteröidyn yhdistyksen järjestämä toiminta voi osoittaa aktiivisuutta. Myös ammattiliitto tai ammattijärjestö tai näiden yksin tai yhdessä perustama säätiö tai muu yhdistys voi järjestää toimintaa joka on aktiivisuutta kerryttävää. Työ- ja elinkeinoministeriön johtaman työllistämishankkeen niin kutsutut SIB-toimet kerryttävät aktiivimallin mukaista aktiivisuutta. Lisäksi työnantajan järjestämä muutosturvakoulutus kerryttää osallistujalle aktiivisuutta.
Tämä tarkoittaa sitä, että 1.4. alkaen myös tietyt YKAn tarjoamat palvelut kerryttävät aktiivisuutta.
YKAn aktiivisuutta kerryttävät palvelut
YKA järjestää työllistymistä tukevaa toimintaa jäsenilleen eri tavoin. Tässä osiossa on listattu 1.4. alkaen aktiivisuutta kerryttävät palvelumme. YKAn aktiivisuutta kerryttävät palvelut on nettisivuillamme merkitty ”aktiivimalliyhteensopiva” -merkinnällä ja palveluiden kuvauksen yhteydessä on tieto siitä, miten toiminta kerryttää aktiivimallin mukaista aktiivisuutta.
1. Akavalaisten liittojen yhteiset alueelliset työllistymisprojektit
Alueelliset työllistymisprojektit ja niiden toimintaan ilmoittautumisen löydät täältä:
-
Uusimaa: Työnhakuveturi ja Rekryboosteri
-
PIrkanmaa: Uratehdas
-
Pohjois-Suomi: Urasampo
-
Varsinais-Suomi ja Satakunta: Urapurje
Aktiivisuutta kerryttävä toiminta vaihtelee eri projektien kesken. Tarkemmat tiedot ja todistukset osallistumisesta saat suoraan kustakin projektista.
2. YKAn omat valmennukset
Voit kerryttää aktiivisuutta osallistumalla YKAn itse järjestämiin valmennuksiin. Jos kerrytät aktiivisuutta pelkästään näihin osallistumalla, sinun tulee osallistua vähintään viiten erilliseen työpajaan eri päivinä. Poikkeuksena on Tunnista ja sanoita osaamisesi -verkkokurssi, joka on rakennettu siten, että se täysin suoritettuna kerryttää vaadittavan viiden päivän kokonaisuuden.
Muut aktiivisuutta kerryttävät valmennukset ovat kahden – kolmen tunnin työpajoja, joissa tehdään yksilö- ja ryhmätehtäviä. Ne on merkitty erikseen koulutuskalenteriin. Jokaisessa on kuvattu, miten valmennus tulee suorittaa, jotta se täyttää aktiivisuusehdot. Webinaarit eivät täytä aktiivisuusehtoa.
YKA antaa aktiivisuutta kerryttävien valmennusten suorittamisesta todistuksen. Todistus tulee itse toimittaa etuuden maksajalle eli työttömyyskassa Erkoon tai Kelalle.
3. Virtuaalivauhdittaja-uravalmennus yhdistettynä YKAn valmennuksiin
Virtuaalivauhdittaja-uravalmennus kokonaan suoritettuna kerryttää aktiivisuutta kahden päivän verran, joten se yhdistettynä kolmeen muuhun soveltuvaan YKAn valmennukseen saat viisi päivää täyteen.
YKA antaa aktiivisuutta kerryttävien valmennusten suorittamisesta todistuksen. Todistus tulee itse toimittaa etuuden maksajalle eli työttömyyskassa Erkoon tai Kelalle.
Milloin muutos astuu voimaan?
Muutos astuu voimaan huhtikuun 2019 alussa. Muutos koskee vain niitä seurantajaksoja, jotka alkavat 1.4.2019 tai sen jälkeen. Muutos tulee siis voimaan vaiheittain eri henkilöillä.
Miltä ajalta aktiivisuus kertyy?
Lain mukaan 65 päivän jaksossa työllistymistä tukevan toiminnan tulee kestää vähintään viisi päivää, jotta se osoittaa mallin mukaista riittävää aktiivisuutta. Yksittäisten päivien osalta ei tutkita osallistumistuntien määrää. Osallistumisen kesto voi täyttyä joko:
-
yhtenäisenä ajanjaksona (jos yhtenäinen toimintakokonaisuus kestää esim. maanantaista perjantaihin)
-
yksittäisinä päivinä (jos toimintaa on yksittäisinä päivinä eivätkä ne muodosta yhtenäistä kokonaisuutta).
Mikä lasketaan aktiivisuutta kerryttäväksi toiminnaksi?
Toiminnan täytyy olla työllistymistä tukevaa toimintaa. Tällä tarkoitetaan valmennusta tai valmennusta vastaavaa toimintaa, joka edistää työllistymistä. Toiminta voi olla esim. työhaastatteluvalmennusta, koulutusta ansioluettelon tekemiseen tai pitkäkestoisempaa uravalmennusta. YKAn aktiivisuutta kerryttävät palvelut on merkitty ”aktiivimalliyhteensopiva” -merkinnällä ja palveluiden kuvauksen yhteydessä on tieto siitä, että toiminta kerryttää aktiivimallin mukaista aktiivisuutta.
Osallisuutta ja hyvinvointia tukeva toiminta ei edelleenkään ole aktiivimallin mukaista aktiivisuutta kerryttävää toimintaa. Aktiivisuutta ei myöskään kerrytä työpaikkojen hakeminen, työhaastattelut tai osallistuminen rekrytointitapahtumiin. YKAn järjestämät aktiivisuutta kerryttävät palvelut on merkitty erikseen.
Vaikka aktiivimallin edellyttävää aktiivisuutta voi kerryttää sekä TE-toimiston järjestämiin palveluihin että muiden 1.4. muutoksessa tarkoitettujen tahojen järjestämiin palveluihin osallistumalla, ei näitä kahta palvelukategoriaa voi yhdistää aktiivisuuskriteerin laskennassa. Esimerkiksi liiton valmennukseen osallistuminen viitenä päivänä kerryttää aktiivisuusehdon, samoin TE-toimiston palveluun osallistuminen viitenä päivänä. Sen sijaan liiton palveluun osallistuminen kolmena ja TE-toimiston palveluun kahtena päivänä osallistuminen ei kerrytä aktiivisuusehtoa, sillä liiton ja TE-toimiston palveluihin osallistumista ei voi laskea yhteen.
Miten aktiivisuus osoitetaan?
Kun kyse on 1.4.2019 voimaan tulevan muutoksen mukaisesta työllistymistä tukevasta toiminnasta, toiminnan järjestäjän tulee antaa osallistujalle todistus, jossa kerrotaan, että järjestetty toiminta on työllistymistä tukevaa. Todistus toimitetaan työttömyysajan hakemuksen liitteeksi työttömyysetuuden maksajalle eli työttömyyskassalle tai Kelalle. Todistuksen perusteella etuuden maksajat huomioivat osallistumisen aktiivisuutta kerryttäväksi. Ilman todistusta ei saa kerrytettyä aktiivisuutta. YKA antaa aktiivisuutta kerryttäviin palveluihin osallistumisesta todistuksen.
TE-toimistot tai työttömyysetuuden maksajat eivät tutki mallissa tarkoitettuja toimijoita, toiminnan sisältöä tai toiminnan järjestämisen tapaa. Malli perustuu toiminnan järjestäjän itsearviointiin ja osallistujalle annettavaan todistukseen palveluun tai toimintaan osallistumisesta.
Kysyttävää?
Ota yhteyttä: jasenasiat@yhteiskunta-ala.fi tai p. 010 231 0350
Asiasanat: