YKAn seuraava mentorointiohjelma järjestetään syksyllä 2021. Se toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan alumnin kanssa.
Puolisen vuotta kestävä ryhmämentorointi alkaa syyskuun lopussa. Haku mentoreiksi ja aktoreiksi alkaa maanantaina 16.8. ja päättyy sunnuntaina 29.8.2021.
Mentorointi on menetelmä, jonka avulla on perinteisesti siirretty kokemusperäistä tietoa ja osaamista kokeneilta taitajilta nuoremmille. Yhä useampi meistä löytää itsensä uran eri vaiheissa tilanteesta, jolloin on jonkun uuden äärellä - joko alaa vaihtaessa, työtehtävin ja roolien muuttuessa, tai vaikkapa palatessa työelämään poissaolon jälkeen. Tämänpäivän työelämässämme, jossa ei enää juuri ole ennakoitavia urapolkuja, on mentorointi yhä enemmän reflektoiva, yhdessä tietoa ja ymmärrystä luova prosessi.
Mentoroitava eli aktori saa tietoa työelämästä ja ennen kaikkea työkaluja omien uratoiveiden kirkastamiseen. Mentorina toimiva taas saa uusia näkökulmia, pääsee hyödyntämään omaa kokemustaan ja tukemaan aktoria työuralla etenemisessä. Mentorointi on yhteinen oppimiskokemus!
Pääpaino mentorointiohjelmassa rakentuu oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen, generalistin uratarinaan ja ammatti-identiteettiin sekä uratoiveiden konkretisoitumiseen. Usein tämä tarkoittaa myös todellisessa työnhakuprosessissa sparraamista, mutta työnhaku ohjelman aikana ei ole välttämätöntä.
Olemme saaneet runsaasti viestejä jäsenistöltä siitä, miten yhä useampi, erilaisissa uratilanteissa, kokisi hyötyvänsä mentoroinnista. YKAn mentorointiohjelma toteutettiinkin vuonna 2020 uudella tavalla, vertaisryhmämentorointina. Vertaismentoroinnissa mentoreilta ei edellytetä senioriteettia tai tunnustettua asiantuntijuutta, eikä aktorin tarvitse olla uran alkuvaiheessa.
Kahdenkeskisen mentori-aktori -työskentelyn sijaan ohjelma rakentui ryhmän yhteiselle, osin virtuaaliselle työskentelylle sähköisellä oppimisalustalla. Yhteisten alku- ja lopputapaamisen lisäksi alustalla otettiin esille uusia aiheita. Lisäksi tapasimme asiantuntija-alustusten tiimoilta muutaman kerran: pidimme mm. erilliset työpajat työnhakuun ja tietoisen työn tekemiseen. Työskentely ja yhteiset toimintatavat muovautuivat ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan.
Lisätietoja:
osaamispalveluiden asiantuntija Heini Hult-Miekkavaara, p. 010 231 0365
Kuuntele Osaamiskomitean podcast mentoroinnista: