Ainejärjestötuen haku alkaa 11.1.2021 ja päättyy 23.2.2021.
YKA haluaa tukea ja auttaa yhteiskunnallisen alan aine- ja opintojärjestöjen toimintaa erilaisten yhteistyömuotojen kautta. Liiton tuki painottuu työelämäaiheiseen toimintaan ja aktiviteetteihin, jotka lisäävät opiskelijoiden tietoutta alan työllistymisestä, kehittävät työelämässä tarvittavia taitoja tai kartuttavat muuten opiskelijoiden työelämätietoutta. Toiminnan muotoja sinänsä ei ole rajoitettu ja olemme avoimia myös uusille ehdotuksille.
YKA on tarkastellut järjestötukien periaatteita ja luonut julkisen kriteeristön tukien myöntämiselle. Tarkoituksena on ollut tehdä prosessista läpinäkyvämpää ja selkeämpää tukea hakeville järjestöille. Tuen tarkoituksena on auttaa ja tukea työelämäsidonnaisen toiminnan järjestämisessä.
Hakekaa tukea rohkeasti ja ei kannata pelätä myös uuden sisällön ehdottamista! Monelle ainejärjestölle yhteistyö YKAn ja SYYn kanssa onkin tuttua puuhaa!
Alta löydät ohjeet, jakoperiaatteet ja sähköisen lomakkeen. Jos sinulla tulee jotain kysyttävää, ole toki yhteydessä YKAn yhteisösuunnittelijaan (marjo-rita.juntunen@yhteiskunta-ala.fi).
OHJEET
YKAn ainejärjestötuen haku on auki kerran vuodessa keväällä. Syksyisin järjestetään täydentävä haku. Päätökset tuen määrästä tulevat kevään hausta viimeistään maaliskuun aikana ja syksyn hausta viimeistään lokakuun aikana. Sopimuksia voidaan kuitenkin laatia jo hakuaikana. Mitä valmiimmassa muodossa sopimusehdotus, sopimuskohdat ja yhteystiedot ovat, sitä pikimiten voimme käsitellä hakemukset. Jokainen saa hakijajärjestö saa kuitenkin vastauksen viimeistään 3.3.2021.
Varsinaisia opiskelijajärjestötuen avustuksia myönnetään kerran vuodessa. Koska jotkut ainejärjestöt ovat ulkoistaneet esimerkiksi haalarisponsoroinnin tai speksien tuotannon erilliselle työryhmälle, laadimme syksylle erillisen lisätuen haun. Suosittelemme kuitenkin näiden yhdistämistä tammikuun hakuun.
YKA arvioi hakemuksia hakuajan umpeutumisen jälkeen. Opiskelijajärjestöt voivat hakea tukea myös spesifimpiin tapahtumiin/tapahtumakokonaisuuksiin tai esimerkiksi julkaisuihin. Järjestöjen kanssa voidaan tehdä myös laajempia, useampia eri yhteistyömuotoja sisältäviä yhteistyösopimuksia, jolloin myönnettävä avustus on tietenkin suurempi. Muista ennen hakemuksen laatimista selvittää, mitä järjestösi on sopinut kanssamme edellisenä vuonna. Jos järjestöllänne on ollut sopimus kanssamme aiemmin, kannattaa käyttää samaa sopimuspohjaa, johon sisällytät tämän vuoden sopimuskohtaehdotuksesi.
Liitteenä (liite 1) on esimerkki sopimuspohjasta, jollainen tukea saavien ainejärjestöjen kanssa laaditaan. Tukea hakevan ainejärjestön on laadittava jo valmiiksi sopimuskohtia. Suotavaa olisi, että tukea hakeva järjestö luonnostelee ehdottamiaan sopimuskohtia yhteystietoineen liitteen mukaisesti (sopimuksen osapuolet, haettava summa, sopimuskohdat) ja liittää sopimuspohjan hakemukseensa. Järjestö ehdottaa itse hakemaansa avustussummaa. Jos summaan haetaan korotusta aikasempiin vuosiin verrattuna, korotuksen pyyntö on aina perusteltava hakemuksessa. Jos haluatte pohtia sopimuskohtia ennen hakemuksen lähettämistä, niin olkaa yhteydessä YKAn yhteisösuunnittelija Marjo-Rita Juntuseen. Hän auttaa ja vastaa kysymyksiin mielellään!
Helpottaakseen hakuprosessia, YKA on määritellyt kriteerit, joiden perusteella hakemuksia arvioidaan ja tukea myönnetään.
Ainejärjestötuen perusteet
1. Yhteistapahtumat – Ainejärjestö sopii YKAn tai/ja SYYn paikallisjärjestön kanssa järjestettävästä työelämäsidonnaisesta yhteistyötapahtumasta. YKA toivottaa ainejärjestöt lämpimästi tervetulleeksi myös toimistolleen Helsingissä esimerkiksi exkursioiden yhteydessä.
2. Näkyvyys – Ainejärjestö tarjoaa YKAlle ja SYYlle näkyvyyttä erilaisten mainoksien muodossa. Tämä voi tarkoittaa
a) YKAn ja/tai SYYn logojen sijoittelua ainejärjestöjen kotisivuille, lehtiin tai someen
b) YKAn ja SYYn tilaisuuksien, toiminnan ja tapahtumien mainostaminen järjestön omissa kanavissa
c) tekstitilan tarjoamista ainejärjestön verkkojulkaisuissa, lehdissä ja/tai fuksijulkaisuissa
d) haalarisponsorointi
e) YKAn tavaran (kynien, heijastimien, esitteiden yms.) jakamista tapahtumien yhteydessä (YKA huolehtii tavaran ainejärjestölle lähettämisestä aiheutuvat kustannukset)
3. Yhteistyö YKAn opiskelijajärjestö SYYn paikallisjärjestön kanssa – ainejärjestössä on hallituslainen, jonka yksi tehtävistä on toimia ns. ”SYY-vastaavana”. Tämä tarkoittaa sitä, että jossain kaupungeissa voi olla sekä SYYn paikallisjärjestössä että ainejärjestössä samoja hallituslaisia. Vastaavasti ainejärjestö voi myös tarjota SYYn paikallisjärjestön ainejärjestövastaavalle tilaisuutta osallistua kokouksiin ja edistää näin yhteistyötä. Jos hallituksessa ei ole "SYY-vastaavaa", niin myös aika ajoin tapahtuvat yhteistyöpalaverit SYYn paikallisjärjestön kanssa sopii tähän kriteeriin.
4. Fuksiyhteistyö - Ainejärjestö mahdollistaa yhteistyön SYYn paikallisjärjestön ja tuutoreiden kanssa, jotta SYY/YKA voi alkusyksystä järjestää lyhyen fuksi-infon ensimmäisten viikkojen yhteydessä.