Siirry sisältöön
  • Jäsenyys
    • Liity jäseneksi
    • Edut ja palvelut
    • Työttömyyskassa
    • Usein kysyttyjä kysymyksiä
    • Valmistuminen lähellä? Toimi näin!
    • Liity jäseneksi ja saat lahjakortin!
  • Koulutus ja työelämä
    • Koulutus
    • Vastavalmistuneet työmarkkinoilla
    • Uratarinoita
    • Työelämäopas
    • Muistilista työelämään
    • Harjoittelu- ja kesätyöopas
    • Palkkasuositukset ja tutkimukset
    • SYYn vinkki- ja infokooste koronatilanteen takia
    • Q&A: SYYn kesätyöinfo koronatilanteessa
    • Opiskelijan kesälista
  • Opiskelijat YKAssa
    • Yhteystiedot
    • Mikä SYY?
    • Mikä SYYn Liittohallitus?
    • SYYn kannanotot ja asiakirjat
    • Edustajat YKAssa ja Akavan opiskelijoissa
    • SYYn blogi Uralehdessä
Facebook Instagram LinkedIn Twitter YouTube
Liity jäseneksi Verkkoasiointi Yhteiskunta-ala.fi Uralehti.fi
  • EN
  • SE

Q&A: SYYn kesätyöinfo koronatilanteessa

  • SYY
  • Koulutus ja työelämä
  • Q&A: SYYn kesätyöinfo koronatilanteessa
Q&A: SYYn kesätyöinfo koronatilanteessa

 

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne voi vaikuttaa myös opiskelijoiden kesätöihin. Tässä YKAn asiantuntijoiden vastauksia yleisimpiin kysymyksiin kesätyön mahdollisista muutoksista.

Valtaosa opiskelijoiden kesätöistä toteutetaan määräaikaisina työsopimussuhteina. Jäljempänä oleviin kysymyksiin on vastattu tästä olettamasta lähtien. Mikäli kyseessä on määräaikainen virkasuhde (mikä siis mahdollista julkisen sektorin työpaikoissa), kannattaa ongelmatilanteissa kääntyä liiton palvelussuhdeneuvonnan puoleen: https://www.yhteiskunta-ala.fi/ohjeet-yhteydenottoa-varten/

Määräaikaisiin työsuhteisiin, koeaikaan sekä lomauttamiseen liittyviä pelisääntöjä on määräaikaisesti muutettu koronapandemiasta johtuen ja muutosten on tarkoitus olla voimassa vuoden 2020 loppuun saakka (https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-esittaa-jatkoa-toimille-joilla-on-tuotu-turvaa-ja-joustoa-tyomarkkinoille-korona-aikana).

On myös syytä korostaa, että työsuhdetta koskevissa epäselvissä tilanteissa kannattaa ensi vaiheessa selvittää, onko työpaikallasi henkilöstönedustajaa. Hän auttaa sinua ongelmatilanteissa. Mikäli et tiedä työpaikkasi henkilöstönedustajaa, voit ottaa yhteyttä liiton yksityisen tai julkisen sektorin neuvottelupäälliköihin.

Yli 20 työntekijän työpaikoilla mahdollisia irtisanomisia ja lomautuksia edeltää yleensä yhteistoimintaneuvotteluprosessi, jonka työntekijöiden edustaja käy työnantajan kanssa. Työnantaja saa tehdä työsuhteita koskevia päätöksiä vasta tämän vaiheen jälkeen ja määräaikaisia kesätyöntekijöitä on kohdeltava tasapuolisesti suhteessa työpaikan muuhun henkilöstöön.  YT-prosesseista saat lisätietoja työpaikkasi henkilöstönedustajalta.

 

Q&A

En ole vielä aloittanut kesätyöpaikassani. Voiko työnantaja perua kesätyösopimukseni jo ennen töiden alkua vedoten koronakriisin vaikutuksiin?

Työsopimussuhde syntyy, kun työnantaja ja työntekijä solmivat työsopimuksen (esim. kirjallisesti tai suullisesti). Jos olet epävarma, onko työsopimussuhde syntynyt, ota yhteyttä liiton palvelussuhdeneuvontaan lakimiehet(at)yhteiskunta-ala.fi.

Tehty työsopimus sitoo molempia osapuolia. Työsopimuksen sisällöstä riippuu, onko määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen ylipäänsä mahdollista.

Koronatilanteesta huolimatta työsuhteen päättymistä tarkastellaan samoin edellytyksin kuin normaalitilanteessa.

Olen koeajalla. Voiko työnantaja purkaa kesätyösopimukseni koeajan kuluessa vedoten koronakriisin vaikutuksiin?

Jos työsopimuksessa on sovittu koeajasta, kumpikaan osapuoli ei voi purkaa työsopimusta koeajan perusteella ennen kuin työnteko on aloitettu. 

Normaalisti koeaikapurku on mahdollinen vain työntekijästä johtuvista syistä. Tuoreen 1.4.2020 voimaan tuleen määräaikaisen lakimuutoksen (voimassa 31.12.2020 asti) seurauksena työsopimus voidaan koeaikana purkaa myös taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Muutos koskee jo ennen lain voimaan tuloa solmittuja työehtosopimuksia. On syytä korostaa, että purkuoikeus koskee tuotannollistaloudellisia tilanteita vain, jos työsopimuksen mukainen työ on vähentynyt sekä olennaisesti että pysyvästi tuotannollisesta, taloudellisesta tai toiminnan uudelleenorganisoinnista johtuvasta syystä.

Muutos koskee yksityistä sektoria, eli sitä ei sovelleta, jos työnantaja on valtio, kunta, kuntayhtymä, Kansaneläkelaitos, evankelisluterilainen kirkko tai ortodoksinen kirkko.

Voiko työnantaja purkaa tai irtisanoa kesätyösopimukseni koeajan päätyttyä vedoten koronakriisin vaikutuksiin?

Koeajan päättymisen jälkeen työsuhde voidaan päättää vain joko irtisanomalla (=työsuhde päättyy irtisanomisajan jälkeen), purkamalla (=työsuhde päättyy välittömästi) tai sopimalla. Purkaminen liittyy aina työntekijän vakaviin laiminlyönteihin/rikkaisiin ja ei siten tule korona-asioissa kyseeseen. Jäljempänä olevien vastausten yhteydessä otetaan kantaa irtisanomiseen ja sopimiseen.

Sopimukseni on määräaikainen, voiko työantaja purkaa tai irtisanoa sen vedoten koronakriisin vaikutuksiin?

Usein kesätyösopimukset sovitaan kestoltaan määräaikaisiksi. Määräaikaista työsopimusta ei voida pääsääntöisesti lainkaan irtisanoa, ellei tällaisesta mahdollisuudesta ole erikseen sovittu työsopimuksessa. Jos tällainen sopimusehto työsopimuksesta löytyy, tarvitsee työnantaja joka tapauksessa työsopimuksen päättämiselle työsopimuksen mukaisen perusteen (=työsopimuksen mukaisen työn olennainen ja pysyvä väheneminen tuotannollisesta, taloudellisesta tai toiminnan uudelleenorganisoinnista johtuvasta syystä).

Sopimukseni on toistaiseksi voimassa oleva, voiko työantaja purkaa tai irtisanoa sen vedoten koronakriisin vaikutuksiin?

Jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, se voidaan irtisanoa jo ennen työnteon alkamista tai sitten työsuhteen aikana. On syytä korostaa, että työnantaja tarvitsee joka tapauksessa työsopimuksen päättämiselle työsopimuksen mukaisen perusteen (=työsopimuksen mukaisen työn olennainen ja pysyvä väheneminen tuotannollisesta, taloudellisesta tai toiminnan uudelleenorganisoinnista johtuvasta syystä).

Sopimukseni on ns. nollatuntisopimus. Voiko työnantaja pitää sopimuksen voimassa mutta olla tarjoamatta minulle töitä?

Voimassa olevan lainsäädännön mukaan työntekijällä on oikeus pyytää, että työsopimuksen vähimmäistuntimäärä muutetaan vastaamaan toteutunutta tuntimäärää, jos säännöllinen työaika on puolen vuoden ajan ollut minimityötunteja enemmän. Työnantajan on perusteltava kirjallisesti, jos se katsoo, ettei työvoiman tarve ole lisääntynyt. Jos työsopimusta muutetaan, on työnantaja velvollinen tarjoamaan työsopimuksen mukaisen tuntimäärän.

Mikäli edellä tarkoitettua vakiintumista ei ole tapahtunut, voidaan olla tilanteessa, jossa työtunteja ei enää tarjota. Työnantajalta toivotaan kuitenkin joustoa ja reilua peliä näissä tilanteissa. Mikäli työtä ei käytännössä ole enää tarjolla, on työnantajan syytä toteuttaa työsopimuksen irtisanominen tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla.

Työnantajani ehdotti kesätyösopimuksen purkamista sopimuksella. Voiko niin tehdä ja onko minun suostuttava?

Työsuhteen aikana ja myös ennen työnteon aloittamista työnantaja ja työntekijä voivat sopia sekä määräaikaisen että toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen päättämisestä sopimuksella. Työsuhteen päättösopimus on vapaaehtoinen eli sopiminen edellyttää molempien osapuolten suostumusta. Kukaan ei voi siis pakottaa sinua suostumaan päättösopimuksen allekirjoittamiseen. Lainsäädännössä ei ole erityisiä säännöksiä päättösopimuksista, joten sopimuksen sisältö on pitkälti osapuolten vapaasti määriteltävissä. Epäselvissä tilanteissa kannattaa olla etukäteen ennen sopimuksen tekemistä yhteydessä liiton palvelussuhdeneuvontaan.

Sopimus työsuhteen päättämisestä vaikuttaa työntekijän oikeuteen saada työttömyyspäivärahaa. Pääsääntöisesti päättösopimus johtaa 90 päivän mittaiseen karenssiin työttömyyspäivärahan saannissa, jos sinulla ylipäätään olisi oikeus työttömyysetuuksiin. Jos olet päätoiminen opiskelija, sinulla ei ole oikeutta työttömyysetuuksiin tämä koskee myös opintojen kesäloma-aikoja. Jos opiskelusi katsotaan sivutoimiseksi tai olet lähellä valmistumista, sinulla voi olla oikeus työttömyysetuuksin ja silloin ei kannata sopia päättämisestä. Opiskelun pää- tai sivutoimisuudesta voi kysyä TE-toimistosta.

Voidaanko minut kesätyöntekijänä lomauttaa?

Tuoreen 1.4.2020 voimaan tulleen määräaikaisen lakimuutoksen (voimassa 31.12.2020 asti) seurauksena työnantajalla on oikeus lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevä työntekijä samoilla edellytyksillä kuin työntekijä, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Muutos koskee jo ennen lain voimaan tuloa solmittuja työsopimuksia.

Työsopimuslain mukaan työnantaja saa lomauttaa työntekijän, jos työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti, eikä työnantaja voi kohtuudella järjestää työntekijälle muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta. Työn tai työn tarjoamisedellytysten katsotaan lomauttamisen perusteena vähentyneen tilapäisesti, jos niiden voidaan arvioida kestävän enintään 90 päivää.

Muutos koskee yksityistä sektoria, eli sitä ei sovelleta, jos työnantaja on valtio, kunta, kuntayhtymä, Kansaneläkelaitos, evankelisluterilainen kirkko tai ortodoksinen kirkko.

Lomautusajan työttömyysetuuksista saa lisätietoja työttömyyskassa Erkon kotisivuilta osoitteesta www.erko.fi.

Saanko irtisanoa itseni lomautuksen aikana? Saako työnantaja irtisanoa minut lomautuksen aikana?

Lomautus ei estä työntekijää ottamasta lomautusajaksi muuta työtä. Työntekijällä on siis oikeus tehdä toinen työsopimus lomautuksen ajaksi. Työntekijä ei kuitenkaan saa rikkoa laissa olevaa kilpailukieltoa tai aiheuttaa suoranaista vahinkoa työnantajalleen. Työntekijä ei lomautuksen aikana myöskään saa paljastaa työnantajan liike- ja ammattisalaisuuksia. Uudesta vastaanotetusta työstä on 5 päivän irtisanomisaika, mikä mahdollistaa lomautetun nopean töihin paluun lomautustyöpaikkaan. Työnantajallasi on velvollisuus tiedottaa toistaiseksi voimassa olevan lomautuksen päättymisestä 7 päivää etukäteen.

Työntekijä saa lomautuksen aikana irtisanoa työsopimuksensa sen kestosta riippumatta ilman irtisanomisaikaa. Jos lomautuksen päättymisaika on työntekijän tiedossa, tätä oikeutta ei ole lomautuksen päättymistä edeltävän seitsemän päivän aikana. Tällöin työntekijällä on vain mahdollisuus irtisanoa työsopimuksensa irtisanomisaikaa noudattaen.

Työnantaja tarvitsee myös lomautusaikana irtisanomiselle työsopimuslain mukaisen perusteen (=työsopimuksen mukaisen työn olennainen ja pysyvä väheneminen tuotannollisesta, taloudellisesta tai toiminnan uudelleenorganisoinnista johtuvasta syystä).

Mitä palkkaa/tukea saan lomautuksen aikana, jos olen lukuvuoden opiskelijana? Voinko saada työttömyyskassasta rahaa lomautuksen aikana?

Eduskunta on hyväksynyt määräaikaisen lakimuutoksen, jonka mukaan lomautetun opintoja ei tutkita TE-toimistossa.

Muutoksen tarkoituksena on nopeuttaa lomautettujen työttömyysturva-asian käsittelyä. Lakimuutoksen myötä lomautetuilla ei myöskään ole velvoitetta laatia työllistymissuunnitelmaa tai osallistua TE-toimiston palveluihin.

Lomautettujen on jatkossakin ilmoittauduttava TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Ilmoittautumisen voi tehdä sähköisesti, mutta se on tehtävä itse. Lomautettujen on myös otettava vastaan työnantajan tarjoama työ.

Muutokset ovat väliaikaisia. Ne koskevat 16.3.2020 ja sen jälkeen alkaneita lomautuksia ja ovat voimassa 31.12.2020 asti.

Lisätietoja tästä asiasta saat Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkosta (www.erko.fi).

Voinko saada työttömyyskassasta rahaa, jos kesätyösopimukseni puretaan tai irtisanotaan?

Jos olet päätoiminen opiskelija, kassa ei voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Tämä koskee myös mm. opintojen kesäloma-aikoja. Jos opiskelusi on sen sijaan sivutoimista ja kuulut työttömyyskassaan, voit saada ansiopäivärahaa sen maksamisedellytysten täyttyessä. TE-toimisto antaa kassalle lausunnon, ovatko opintosi pää- vai sivutoimisia. 

Jos kuulut työttömyyskassaan ja olet jo valmistunut, voit saada työsuhteen päätyttyä työttömyyskassasta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa sen maksamisedellytysten täyttyessä.

Jos sinut irtisanotaan, ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi TE-toimistoon työnhakijaksi (https://www.te-palvelut.fi/te/fi/), sillä työttömyyskorvausta ei makseta takautuvasti. Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa maksetaan työttömyyskassasta hakemuksen perusteella. Jos et kuulu mihinkään työttömyyskassaan, voit sivutoimisena opiskelijana ja valmistuneena hakea päivärahaa Kelasta.

Ykalaistet saavat työttömyyspäivärahana liittyviä lisätietoja Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkosta (www.erko.fi).

  • Jäsenyys
  • Koulutus ja työelämä
    • Koulutus
    • Vastavalmistuneet työmarkkinoilla
    • Uratarinoita
    • Työelämäopas
    • Muistilista työelämään
    • Harjoittelu- ja kesätyöopas
    • Palkkasuositukset ja tutkimukset
    • SYYn vinkki- ja infokooste koronatilanteen takia
    • Q&A: SYYn kesätyöinfo koronatilanteessa
    • Opiskelijan kesälista
  • Opiskelijat YKAssa
  • Paikallisyhdistykset
  • Tapahtumat
  • Uutiset
  • Opiskelijajärjestöyhteistyö
  • EN
  • SE
  • Mikonkatu 8 A, 00100 Helsinki
  • 010 231 0350
  • jasenasiat@yhteiskunta-ala.fi
  • Yhteystiedot
  • Puhelun hinta 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv 24%) kotimaan lanka- ja matkapuhelinliittymistä soitettaessa.
  • Edut ja palvelut
    • Lakipalvelut
    • Työttömyysturva
    • Koulutukset ja valmennukset
    • Urapalvelut
    • Vakuutukset
    • Vapaa-aika
    • Muut edut
    • Yrittäjille
    • Edut Danske Bankista
    • Member+
    • Opiskelija-aktiiveille
  • Jäsenyys
    • Tervetuloa jäseneksi
    • Liity jäseneksi
    • Jäsenmaksut
    • Jäsenkortti
    • Päivitä jäsentietosi
    • Usein kysyttyjä kysymyksiä
    • Jäsenyyden päättäminen
    • Jäsenten tietosuoja
  • Meistä
    • Yhteystiedot
    • Mikä on YKA?
    • Medialle
    • Päättäjät
    • Strategia 2016-2023
    • Jäsenjärjestöt ja paikallistoiminta
    • Historia
  • YKA vaikuttaa
    • Vaalitavoitteet 2019
    • Kannanotot/tiedotteet
    • Lausunnot
    • Koulutuspolitiikka ja osaaminen
    • Työelämän kehittäminen
    • Työttömyysturva ja sosiaaliturva
    • Opiskelijan työ ja toimeentulo
    • Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
    • Perhevapaiden kehittäminen
    • Hyvä julkinen sektori
    • Vuoden yhteiskuntatieteilijä
    • Edunvalvonta ja vaikuttaminen Akava-yhteisössä

© 2021 Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry