Tästä löydät linkkejä ja vinkkejä harjoittelukäytänteihin ja harjoittelupaikan löytämiseen sekä oman osaamisen tunnistamiseen.
1. Linkkejä ja vinkkejä
1. Harjoittelukäytänteet
Tärkeä osa harjoittelua on yliopistossa opitun tiedon soveltaminen käytäntöön. Harjoittelu on osa oppimisprosessia ja siitä syystä myös tärkeä osa tutkintoasi. Ensin kannattaakin selvittää, miten yliopistosi tukee korkeakouluharjoittelun suorittamista ja miten se luetaan osaksi tutkintoa. Kannattaa muistaa, että harjoittelukäytänteet vaihtelevat yliopistoittain ja yliopistojen sisällä vielä tiedekunnittain ja oppiaineittain. Ajantasaisimmat tiedot oman yliopiston harjoittelukäytänteistä löytää oman tiedekunnan ja oppiaineen sivuilta. Se on myös paikka, josta kannattaa aloittaa perehtyminen, kun korkeakouluharjoittelu tulee ajankohtaiseksi.
-
Helsingin yliopisto, valtiotieteellinen tiedekunta
-
Tietoa harjoittelutuen hakemisesta löytyy yliopiston intranetistä (flamma.helsinki.fi >> hakemistot ja palvelut >> opiskelijalle >> työelämään)
-
-
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta
-
Jyväskylän yliopisto, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
-
Lapin yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta
-
Tampereen yliopisto
-
Turun yliopisto, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
-
Tietoa harjoittelutuen hakemisesta löytyy yliopiston intranetistä
-
-
Vaasan yliopisto
-
Åbo Akademi
Kun käytänteet ovat selvillä kannattaa seuraavaksi selvittää, kuka on oppiaineesi korkeakouluharjoitteluasioista vastaava työntekijä ja käydä hänen vastaanotollaan. Hän osaa antaa tarkat tiedot oppiaineesi harjoitteluun liittyvistä toimintatavoista ja antaa lisätietoa harjoitteluapurahan kriteereistä ja hakuajoista. Myös tiedekunnan opintoneuvojaan voi asian tiimoilta olla yhteydessä.
2. Mistä löytää mielenkiintoinen harjoittelupaikka?
Eniten aikaa vievä vaihe on harjoittelupaikan löytäminen. Yliopistojen rekrytointipalveluiden sivuille on koottu paljon hyvää ja ja ajankohtaista tietoa harjoittelusta ja vinkkejä paikkojen etsintään. Akateeminen rekrytointipalvelu Aarresaari julkaisee jatkuvasti ilmoituksia työ-ja harjoittelupaikoista. Kannattaa huomioida, että eri yliopistojen sivut saattavat sisältää eri työpaikkoja. Tutustu siis myös muiden yliopistojen rekry-sivuille!
Helsingin yliopiston aarresaari
Itä-Suomen yliopiston aarresaari
Jyväskylän yliopiston aarresaari
Tampereen yliopiston aarresaari
Yliopistojen rekrytointipalvelujen lisäksi on olemassa muitakin väyliä harjoittelupaikan löytämiseen. Alla on listattuna muutama linkki ja vinkki:
Järjestöjen “Avoimet työpaikat”-sivut
Avoimen hakemuksen lähettäminen mielenkiintoiseen työpaikkaan
Työelämäaiheiset facebook-ryhmät
Facebook-sivut
ainejärjestöjen postituslistat
perinteiset ilmoitustaulut
puskaradio
2. Oman osaamisen tunnistaminen ja markkinointi
Jos olet pohtinut etukäteen omia harjoitteluun liittyviä toiveitasi ja jos sinulla on selkeä käsitys omasta osaamisestasi ja asiantuntemuksestasi, tuo se rohkeasti esiin. Sinä itse olet oman osaamisesi paras asiantuntija ja markkinoija! Kerro rohkeasti omista vahvuuksistasi äläkä turhaan jännitä sitä, että et osaa ja hallitse täydellisesti vielä kaikkea: olethan menossa vasta harjoittelemaan. Tärkeämpää on tehdä työnantajalle selväksi, mitä nyt jo osaat ja miten haluaisit tulevaisuudessa kehittää omaa osaamistasi ja asiantuntemustasi.
Vinkkejä hakemuksen ja CV:n tekoon on internet pullollaan. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä hakemus tai CV ei ole. Tutustu erilaisiin malleihin ja laadi hakuasiakirjat, joissa osaamisesi pääsee oikeuksiinsa. Muista kohdentaa jokainen työhakemuksesi ja CV:si juuri hakemaasi tehtävään sopivaksi! Vinkkejä yhteiskuntatieteilijät osaamista kuvaavin avainsanoihin löytyy Marko Pulkkisen laatimasta kaaviosta:
Tsemppiä harjoittelupaikan hakemiseen!