Valtion ohjausjärjestelmän kehittäminen ja koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma
Lausunto 8.10.2015
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry haluaa lausua opetus- ja kulttuuriministeriön valtion ohjausjärjestelmän kehittämiseen ja koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan liittyvästä ehdotuksesta (OKM/42/040/2015).
Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaa koskevien pykälien kumoaminen
Hallitusohjelmassa osaamisen ja koulutuksen kehittäminen on nostettu selkeäksi strategiseksi painopisteeksi. Koulutuksen ja osaamisen kehittäminen vaatii kuitenkin selkeää kokonaisvisiota valtakunnallisen koulutus- ja kasvatusjärjestelmän tulevaisuudesta. Tätä hallitusohjelma tai sen toimeenpanemiseksi tehty toimintasuunnitelma eivät tarjoa, vaan kärkihankkeet keskittyvät hyvin rajattuihin alueisiin koko koulutusjärjestelmästä.
Hallituksella on oltava selkeä visio koulutuksen ja koulutusjärjestelmän kokonaisvaltaisesta kehittämisestä sekä strateginen ohjausväline sen toteuttamiseen. Ottaen huomioon koulutuksen ja osaamisen vahvan painotuksen hallitusohjelmassa on esitys koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman kaltaisen kokonaisvaltaisen työkalun hylkäämisestä varsin kummallinen.
Koulutuksen ja osaamisen kehittäminen kuluvalla hallituskaudella ei saa jäädä vain kapea-alaisten kärkihankkeiden ja vuosien 2017-2020 julkisen talouden suunnitelman varaan. Koulutusjärjestelmän rakenteet ja rahoitus kaipaavat varmasti uudistamista, mutta rakenteita on kehitettävä palvelemaan laadullisia koulutuspoliittisia tavoitteita. Tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan strateginen ohjausväline, joka määrittelee millaisilla toimenpiteillä näihin laadullisiin tavoitteisiin päästään koulutusjärjestelmän eri sektoreilla. Tällaisen toimenpidesuunnitelman valmistelu pitää toteuttaa avoimesti ja laajassa sidosryhmäyhteistyössä.
Koulutuksen mitoitusta ohjaavat linjaukset
Koulutuksen mitoituksesta pitää jatkossakin tehdä valtioneuvostotasoinen päätös, jotta se aidosti ohjaa koulutuksen järjestäjiä. Korkeakoulutuksen osalta tällaisen päätöksen on ohjattava korkeakoulujen kanssa käytäviä sopimusneuvotteluita valtakunnallisesti asetettujen tavoitteiden mukaiseen toimintaan. Yliopistokoulutuksen osalta aloittaja- ja tutkintotavoitteet pitää asettaa opintoalatasoisina, jotta ne tosiasiallisesti ohjaavat sopimusten kautta yliopistojen koulutustarjontaa työmarkkinoiden tarpeeseen perustuviin koulutusmääriin.
Koulutuksen mitoitusta koskevien päätösten valmistelun on tapahduttava avoimesti. Etujärjestöille sekä muille sidosryhmille on varattava mahdollisuus virallisesti kommentoida aloittaja- ja tutkintotavoitteita.