
- Työura alkaa jo ennen valmistumista. Keskustelussa työurien pidentämisestä ja opiskeluajoista on syytä muistaa, että suurin osa opiskelijoista osallistuu työmarkkinoille ja veronmaksuun joustavasti opintojen lomassa. Kaavamaisen työuran kesto – ja opintoaikakeskustelun sijaan huomiota tulee kiinnittää työuran kokonaisuuteen.
- Työnteko opiskelun ohella edistää valmistumisen jälkeistä työllistymistä. Opiskeluaikainen työnteko voi edistää myös opintojen etenemistä, kun opetuksessa hyödynnetään työn ja opintojen vuoropuhelua. Monelle työssäkäynti on myös taloudellinen välttämättömyys, ja työssäkäyviä opiskelijoita pitää tukea työn ja opiskelun yhteensovittamisessa.
- Opiskelijoiden tukimuotojen pitää mahdollistaa sekä täysipäiväinen opiskelu että mahdollistaa työn ja opiskelun joustava yhteensovittaminen.
- Opintolaina ei ole perusturvaa. Nostamatonta opintolainaa ei tule katsoa opiskelijan tuloksi viimesijaisen sosiaaliturvan tai asumistuen käsittelyssä.
- Perheellisten opiskelijoiden toimeentuloon ja hyvinvoinnin tukemiseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Opintotukeen tulee ottaa käyttöön huoltajakorotus sellaisille opiskelijoille, joilla on alaikäisiä lapsia huollettavana.
Lähde: YKAn yhteiskuntapoliittinen linjapaperi (hyväksytty 22.4.2017)