JÄSENTEMME ETUA VALVOESSAMME LUPAAMME
· Tavoitella sitä, että jäsenillämme on mahdollisuus hyvään elämään: työn ja muun elämän yhteensovittamiseen, monipuolisiin uravaihtoehtoihin ja omien tavoitteiden saavuttamiseen.
· Kehittää ja uudistaa suomalaista työelämää aktiivisesti. Sitoudumme esittämään konkreettisia ratkaisuja ja uusia avauksia – tavoitellen aina ratkaisua.
YKAn strategia 2016-2023
Inhimillinen pääoma ja osaaminen ovat työnantajan tärkein investointi. Työelämän kehittämisessä huomio tulee kiinnittää osaavien, ajattelevien ihmisten kehittymismahdollisuuksiin ja hyvinvointiin.
- YT-lakien positiiviset mahdollisuudet käyttöön. Yhteistoimintalain mukaista työnantajan ja työntekijöiden välistä vuorovaikutusta tulee hyödyntää työpaikan kehittämisen keskustelufoorumina. Työntekijöiden ja työnantajien edustajille tulee järjestää yhteisiä yt-koulutuksia vuorovaikutuksen ja molemminpuolisen ymmärryksen lisäämiseksi.
- Johtaminen edistämään työhyvinvointia. Johtajille ja esihenkilöasemassa oleville työntekijöille tulee tarjota koulutusta työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämisestä sekä aikaa esihenkilötyölle. Johdon palkitsemiskriteereissä tulee huomioida henkilöstön työtyytyväisyys ja hyvinvointi.
- Työntekijöille osaamista työhyvinvointinsa edistämiseen. Työntekijöiden kykyä pitää huolta ja edistää omaa työhyvinvointiaan ja ymmärrystään omasta jaksamisestaan ja omaan työkykyynsä vaikuttavista asioista on tuettava muun muassa koulutuksilla.
- Työpaikoilla käyttöön yksilöllinen työurasuunnittelu, johon sisältyy suunnitelma työntekijän kehittymisestä sekä toimista, jotka edistävät työhyvinvointia ja työuran jatkumista. Yksilöllisellä työurasuunnittelulla tulee edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista.
- Asiantuntijatyön suunnittelussa ehkäistävä haitallisia psykososiaalisia ja fyysisiä kuormitustekijöitä. On tunnistettava ja pyrittävä vähentämään työn sisältöön ja järjestelyihin sekä työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa työntekijälle haitallista kuormitusta.
- Osatyökykyisten työ ja sen määrä mukautettava vastaamaan työkykyä. Työn kuormittavuutta voidaan vähentää työaikaa lyhentämällä, työmäärää vähentämällä tai työtehtäviä muokkaamalla. Järjestelyissä tulee hyödyntää työterveyshuollon asiantuntemusta.
- Vapaata ikääntyneen läheisen hoitamiseen. Ikääntyneiden perheenjäsenten hoitamiseen tarvitaan nykyistä työajanlyhennystä joustavampia ratkaisuja. Hoivavastuu syö työelämässä jaksamista, jos työmäärä ei jousta.
Lähde: YKAn yhteiskuntapoliittinen linjapaperi (hyväksytty 22.4.2017)